Business angels


Vertrek van Columbus naar de Nieuwe Wereld, 3 augustus 1492 (commons.wikimedia.org)

Het woord business angel werd voor het eerst gebruikt in het begin van de twintigste eeuw. Filmproducenten van Broadway werden geholpen door welvarende individuen om hun filmproductie te financieren. Die investeerders wilden vooral gebruik maken van de mogelijkheid om met hun geliefde acteur of actrice in contact te komen. De term business angel werd vervolgens ook gebruikt voor mensen die in een zakelijke context hetzelfde deden.

Maar de activiteiten van een zogeheten ‘angel’ kwamen al veel vroeger voor in de geschiedenis. Een markant voorbeeld: in de vijftiende eeuw financierde Isabella van Castilië de expeditie van Columbus naar Amerika. In dit rollenspel kan Columbus gezien worden als de ondernemer die het innovatieve idee had om een kortere weg naar Indië te vinden en koningin Isabella als business angel die risicokapitaal ter beschikking stelde van Columbus in ruil voor eigendoms- en andere financiële rechten. Die deal heeft de koningin geen windeieren gelegd toen bleek dat Columbus geen kortere weg maar een heel nieuw continent had ontdekt dat volgens de contractuele afspraken eigendom werd van de koningin. Zij mag beschouwd worden als een volwaardige voorloper van de business angels zoals we die vandaag kennen.

Vandaag

Een business angel, ook wel informele durfkapitaalverstrekker genoemd, is in beginsel een vermogende particulier. Het betreft meestal een ex-ondernemer die zijn of haar bedrijf met succes heeft verkocht. Doch het ondernemen niet heeft willen laten. Een gedeelte van zijn of haar eigen liquiditeiten zet de business angel dan ter beschikking om het kapitaal van veelbelovende ondernemers te versterken. Dat kan dan in ruil voor aandelen, een achtergestelde lening of een combinatie van beide. Het uitgangspunt voor alle betrokkenen blijft steeds: Your cash flow matters!.

Als tussenvorm blijken ook zogenoemde converteerbare obligaties in de praktijk mogelijk. 

In Vlaanderen gaat het bij business angels doorgaans om bedragen tussen € 25.000 en € 500.000. Naast financiële middelen kan een business angel ook vanuit vaak grote relatienetwerken zijn ervaring, branchekennis en de juiste contacten binnenbrengen.