De Engelse term ‘Due Diligence’ betekent letterlijk gepaste zorgvuldigheid.

De Engelse term Due Diligence betekent letterlijk gepaste zorgvuldigheid. In fusies en overnames en in de accountancy is er echter een specifieke betekenis, namelijk boekenonderzoek, bijvoorbeeld bij een bedrijfsovername. Verder zijn kapitaalverstrekkers in toenemende mate verplicht tot Due Diligence bij het accepteren van (opdrachten van) klanten. Onder meer om witwassen, corruptie en financiering van terrorisme tegen te gaan. Termen in dit verband zijn Know Your Customer (KYC), Customer Due Diligence (CDD) en Enhanced Due Diligence (EDD). Het Due Diligence-onderzoek door EcoCap richt zich op het vaststellen van de juistheid van -via EcoCap aan kapitaalverschaffers- te presenteren informatie en het in beeld brengen van kansen en bedreigingen maar ook sterke en zwakke punten ter zake de aangevraagde kapitaalversterking. Ofwel een zogenoemde Competence Profile van uw onderneming en van u als ondernemer.

Traditioneel richt een Due Diligence-onderzoek zich op financiële, fiscale, juridische en commerciële aspecten. Al naargelang de aard en de omvang van de onderneming kunnen ook andere aspecten worden doorgelicht, zoals milieu, Intellectueel Eigendom (IE), Human Resources (HR) of Informatie Technologie (IT). Een aanverwante uitdrukking in het Nederlands is: het voorkomen van aantreffen van lijken uit de kast nadat een onderneming te goeder trouw werd voorzien van kapitaalsversterking…

Het uitvoeren van een Due Diligence-onderzoek kan essentieel zijn omdat soms belangrijke financieringsbeslissingen voor een langere periode dienen te worden genomen. Bovendien geeft Due Diligence-onderzoek nuttige informatie als basis voor de onderhandelingen die EcoCap namens u voert met de kapitaalverschaffers over concrete financieringsvoorwaarden. Daarmee voorkomt EcoCap verrassingen achteraf. Zowel voor de kapitaal aanvragende Vlaamse ondernemers als voor de kapitaal verschaffende partijen, de zogenoemde Funders of Business Angels. De resultaten van een Due Diligence-onderzoek kunnen leiden tot aanpassing van de transactievoorwaarden. Zo kan een Due Diligence-onderzoek invloed hebben op de limiet van het overeengekomen leningsbedrag, de looptijd van de kredietverstrekking, het aflossingsschema en de hoogte van de te betalen rente. Bijvoorbeeld indien blijkt dat de werkelijke cijfers afwijken van de verwachtingen die de koper had bij het aanvragen van de kapitaalsinjectie. 

Een Due Diligence-onderzoek geeft een goed beeld van de onderneming. In het interne Due Diligence-rapport van EcoCap worden de sterke en minder sterke kanten van de onderneming beschreven, maar ook de kansen en bedreigingen binnen de betreffende markt en worden verbeterpunten ter zake de effectieve financiering geformuleerd. Deze bieden dan weer concrete handvatten voor het kernteam van EcoCap en desgevraagd voor de haar omringende satelliet-experts om positief bij te dragen aan structurele oplossingen voor het welslagen van de onderneming.