FAQ

Wat bedoelt u met ‘Your cash flow matters!’?
Is EcoCap een Bank?
Waarvoor kan ik bij EcoCap terecht?
Mijn activiteit is volledig nieuw. Heeft het zin om EcoCap te contacteren?
Ik heb een heel specifieke nood aan liquiditeit. Kan EcoCap mij helpen?
Waar komen de fondsen vandaan die u aanbrengt?
Is dit allemaal wel conform de Belgische wetgeving?
Wat bedoelt u met satelliet-experts?
Wat bedoelt u met alliantie-partners?
Wat verstaat u onder ‘Due diligence’?
Wat kost het om op EcoCap een beroep te doen?
Wat bedoelt u met lidmaatschap van de EcoCap-community?
Ik wil mijn bedrijf afbouwen. Kan EcoCap me daarbij helpen?
Wat zijn converteerbare obligaties?
Wat is een ‘funder’?
Wat is een ‘business angel’?
Kan ik als ‘funder’ of als ‘business angel’ het risico volledig uitschakelen?
Wat bedoelt u met ‘entrepreneurial ecosystem’?
Is de EcoCap trustchain iets zoals blockchain?
Kan ik als informele durfkapitaal-verstrekker kapitaal parkeren op de fundhub?
Is EcoCap actief in Nederland?
Is EcoCap actief in Wallonië?
Kan ik bij EcoCap terecht voor een project in het buitenland?

Wat bedoelt u met ‘Your cash flow matters!’?

Als ondernemer weet u dat het bijzonder fijn is wanneer uw klanten tijdig hun rekeningen betalen. U heeft dan immers minder het risico dat de bedragen die u op uw beurt aan uw leveranciers moet overmaken op de vervaldag niet voorhanden zullen zijn. Tot zover de theorie. 

EcoCap heeft heel bewust gekozen voor de baseline ‘Your cash flow matters’. Daarbij staat ‘matter’ voor kwestie maar ook voor het werkwoord ‘to matter’, in de betekenis van er toe doen.

‘Your cash flow matters!’ geeft perfect de dualiteit weer van de EcoCap-activiteiten. Niet alleen voor de bedrijfsleider die op zoek moet naar liquide middelen is cash flow van levensbelang, ook voor de funders die projecten en/of bedrijven bijspringen, geeft het activeren van hun reserves financiële en mentale genoegdoening. Ook bij hen gaat het om het vermogen om de juiste balans te vinden. 

Is EcoCap een Bank?

EcoCap is geen Bank. EcoCap is een organisatie van ondernemers voor ondernemers. ‘EcoCap is bridging the gap’, de ontbrekende schakel tussen vraag en aanbod. De vraag naar cash flow hoeft niet altijd te worden beantwoord met een liquiditeitsinjectie vanuit een Bank. Het aanbod kan ook komen van funders die hun middelen actief willen inzetten in de bedrijfswereld.

Bovendien zijn voor cash flow vraagstukken van ondernemers vaak ook andere, meer creatieve oplossingen mogelijk.

Waarvoor kan ik bij EcoCap terecht?

Alleen bedrijven kunnen met hun cash flow kwesties terecht bij EcoCap. Particulieren kunnen wel in de hoedanigheid van ‘funder’ samenwerken met EcoCap.     

Mijn activiteit is volledig nieuw. Heeft het zin om EcoCap te contacteren?

Absoluut! Omdat we meer dan ooit overtuigd zijn van het belang van pioniers! 

Ik heb een heel specifieke nood aan liquiditeit. Kan EcoCap mij helpen?

Aarzel niet uw cash flow vraag te delen met het EcoCap cash flow team. Een nee heeft u, een ja kunt u krijgen!

Waar komen de fondsen vandaan die u aanbrengt?

De middelen die EcoCap ter beschikking stelt van ondernemers komen uit de EcoCap fundhub. Ze werden in die ‘fundhub’ ingebracht via funding: buitenbancaire funding, crowdfunding, corporate funding, entrepreneurial business bankers, state funding en private & family funding.

Fungeert EcoCap als een bankinstelling?

EcoCap is geen Bank en heeft ook geen ambities in die zin.  

Wat bedoelt u met satelliet-experts?

Het gaat geenszins om mensen met een doorgedreven technische kennis rond satellieten… De naam van satelliet-expert geeft perfect weer dat een aantal deskundigen die geen deel uitmaken van het kernteam van EcoCap hun specifieke expertise ter beschikking stelt van de ondernemers die op EcoCap een beroep doen. De satelliet-experts zijn louter geselecteerd omwille van hun expertise in hun deelgebied. Zij werken transparant, discreet en financieel correct. De relatie tussen EcoCap en haar satelliet-experts gaat minder diep dan die met de alliantie-partners.

Wat bedoelt u met alliantie-partners?

Onze alliantie-partners spelen een strategische rol in de vlotte werking van de EcoCap-trustchain.  

Wat verstaat u onder ‘Due diligence’?

De Engelse term ‘Due Diligence’ betekent letterlijk gepaste zorgvuldigheid. In fusies en overnames en in de accountancy is er echter een specifieke betekenis, namelijk boekenonderzoek, bijvoorbeeld bij een bedrijfsovername. Verder zijn kapitaalverstrekkers in toenemende mate verplicht tot ‘Due Diligence’ bij het accepteren van (opdrachten van) klanten. Onder meer om witwassen, corruptie en financiering van terrorisme tegen te gaan. Termen in dit verband zijn ‘Know Your Customer’ (KYC), ‘Customer Due Diligence’ (CDD) en ‘Enhanced Due Diligence’ (EDD). Het ‘Due Diligence’-onderzoek door EcoCap richt zich op het vaststellen van de juistheid van -via EcoCap aan kapitaalverschaffers- te presenteren informatie en het in beeld brengen van kansen en bedreigingen maar ook sterke en zwakke punten ter zake de aangevraagde kapitaalversterking. Ofwel een zogenoemde ‘Competence Profile’ van uw onderneming en van u als ondernemer.

Traditioneel richt een ‘Due Diligence’-onderzoek zich op financiële, fiscale, juridische en commerciële aspecten. Al naargelang de aard en de omvang van de onderneming kunnen ook andere aspecten worden doorgelicht, zoals milieu, Intellectueel Eigendom (IE), ‘Human Resources’ (HR) of Informatie Technologie (IT). Een aanverwante uitdrukking in het Nederlands is: het voorkomen van aantreffen van lijken uit de kast nadat een onderneming te goeder trouw werd voorzien van kapitaalsversterking…

Het uitvoeren van een ‘Due Diligence’-onderzoek kan essentieel zijn omdat soms belangrijke financieringsbeslissingen voor een langere periode dienen te worden genomen. Bovendien geeft ‘Due Diligence’-onderzoek nuttige informatie als basis voor de onderhandelingen die EcoCap namens u voert met de kapitaalverschaffers over concrete financieringsvoorwaarden. Daarmee voorkomt EcoCap verrassingen achteraf. Zowel voor de kapitaal aanvragende Vlaamse ondernemers als voor de kapitaal verschaffende partijen, de zogenoemde Funders of Business Angels. De resultaten van een ‘Due Diligence’-onderzoek kunnen leiden tot aanpassing van de transactievoorwaarden. Zo kan een ‘Due Diligence’-onderzoek invloed hebben op de limiet van het overeengekomen leningsbedrag, de looptijd van de kredietverstrekking, het aflossingsschema en de hoogte van de te betalen rente. Bijvoorbeeld indien blijkt dat de werkelijke cijfers afwijken van de verwachtingen die de koper had bij het aanvragen van de kapitaalsinjectie.

Een ‘Due Diligence’-onderzoek geeft een goed beeld van de onderneming. In het interne ‘Due Diligence’-rapport van EcoCap worden de sterke en minder sterke kanten van de onderneming beschreven, maar ook de kansen en bedreigingen binnen de betreffende markt en worden verbeterpunten ter zake de effectieve financiering geformuleerd. Deze bieden dan weer concrete handvatten voor het kernteam van EcoCap en desgevraagd voor de haar omringende satelliet-experts om positief bij te dragen aan structurele oplossingen voor het welslagen van de onderneming.

Wat kost het om op EcoCap een beroep te doen?

Het aanvraagformulier invullen en verzenden brengt voor u geen kosten mee. Het is met andere woorden volledig gratis. Als u na een positieve reactie op uw aanvraag beslist om het traject doorheen de EcoCap-trustchain aan te vatten, dient u lid te zijn van de EcoCap-community. Daartoe maakt u €180 (excl. BTW) over aan EcoCap (voorbeelden van de factuur vindt u hier). Vanaf dan zal steeds verder gewerkt worden op basis van offertes zodat u weet waar u aan toe bent.

Wat bedoelt u met lidmaatschap van de EcoCap-community?

Wanneer u het aanvraagformulier heeft ingevuld en doorgestuurd, ontvangt u een bericht van het EcoCap cash flow team waaruit blijkt of uw aanvraag al dan niet de EcoCap-trustchain kan ingaan. Deze eerste beoordeling (screening 1) is gratis maar zodra u beslist om het traject doorheen de trustchain aan te vatten, dient u effectief toe te treden tot de EcoCap-community. Het lidmaatschap bedraagt € 180, excl. BTW. (voorbeelden van de factuur vindt u hier). Van zodra uw lidmaatschapsbijdrage is gestort, start ons Cash Flow Team met een meer diepgaande screening (screening 2) van uw aanvraag.

Ik wil mijn bedrijf afbouwen. Kan EcoCap me daarbij helpen?

In alle discretie bespreken hoe u naar de toekomst van uzelf en die van uw bedrijf kijkt. Het is zo belangrijk voor u in uw traject als ondernemer. U werkt dagelijks vanuit uw bekommernis om uw onderneming optimaal te beheren. EcoCap kan echter meer afstand nemen en daardoor vanuit een breder perspectief uw persoonlijke mogelijkheden in combinatie met die van uw bedrijf inschatten en helpen uittekenen. Die afstand en dat bredere perspectief kunnen u eventueel op een pad zetten dat u eerst niet realistisch had geacht.

Wat zijn converteerbare obligaties?

Een klassieke obligatie (ook wel convertible genoemd) is een schuldbewijs van een lening, uitgegeven door overheden of ondernemingen. Dergelijke obligaties kennen alleen een vergoeding voor het ter beschikking stellen van vermogen in de vorm van rente. Boekhoudkundig worden standaard obligaties beschouwd als vreemd vermogen.

Een converteerbare obligatie is een obligatie die omgezet kan worden in aandelen. Als de houder van de converteerbare obligatie besluit om van zijn recht gebruik te maken om de obligatie in te wisselen voor aandelen, dan wordt vreemd vermogen omgezet in eigen vermogen van een onderneming.

De obligatiehouder wordt dan aandeelhouder en ontvangt in plaats van rente een dividend. Bovendien kan hij meeprofiteren van de stijging van de koers van het aandeel omdat het bedrijf winst maakt of dat beleggers verwachten dat het in de toekomst winst zal maken.

Wat is een ‘funder’?

Het is gekend dat er in de financiële wereld onnoemelijk veel vermogen -lees: liquiditeit, financieel kapitaal- ter beschikking staat. Voor ondernemingen is het onderscheid tussen bancaire en buitenbancaire ‘Funding’ van wezenlijk belang. EcoCap wil daarom zijn cash flow team inzetten om Vlaamse ondernemers bij te staan in hun behoefte aan extra cash flow.

Wat verstaan wij onder buitenbancaire funding?

1. CORPORATE FUNDING

Dankzij bedrijven, andersoortige entiteiten en organisaties die een deel van hun beschikbare vermogen willen laten renderen.

2. PRIVATE & FAMILY FUNDING

Dankzij een groeiende groep vermogende particulieren en families. Ook via hun vermogen beherende ‘Family Offices’, met name vanuit Groothertogdom Luxemburg.

3. CROWD FUNDING

Een groeiend fenomeen waarbij de ene kapitaal zoekende ondernemer meer kans maakt dan de ander. En waarbij zich steeds meer goed georganiseerde groepen aandienen.

Waar het ‘Crowd Funders’ betreft gaat het vooral om het (her)financieren van kapitaal zoekende ondernemers met een sterke maatschappelijke insteek. Waarbij bepaalde specifieke branches sterk tot de verbeelding spreken.

Het parkeren van dergelijke kapitalen bij de meeste banken biedt de funders daarbij helaas steeds minder soelaas. Zakenbanken die ondernemers gunstig gezind zijn en die zich niet laten gijzelen door bancaire ratings zijn immers grote uitzonderingen…

Funders hebben bij dergelijke, ‘gegijzelde’ banken helaas niet of nauwelijks zicht op enig rendement op het zorgvuldig vergaarde vermogen. Sterker nog: ‘funders’ moeten soms zelfs knarsetandend rente betalen over hun bancaire tegoeden. Vandaar dat ‘funders’ steeds vaker hun toevlucht zoeken bij andere rendementsbronnen. Vandaar dat de fundhub van EcoCap voor menig ‘funder’ een geschikte en veilige thuishaven, zowel individueel als in groep.  

De specifiek ondernemersgerichte, mensvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde marktbenadering door EcoCap spreekt zowel ‘Corporate Funders’, ‘Private & Family Funders’ als ‘Crowd Funders’ sterk aan. 

Wat is een ‘business angel’?

Een business angel, ook wel informele durfkapitaalverstrekker genoemd, is in beginsel een vermogende particulier. Het betreft meestal een ex-ondernemer die zijn of haar bedrijf met succes heeft verkocht. Doch het ondernemen niet heeft willen laten. Een gedeelte van zijn of haar eigen liquiditeiten zet de ‘business angel’ dan ter beschikking om het kapitaal van veelbelovende ondernemers te versterken. Dat kan dan in ruil voor aandelen, een achtergestelde lening of een combinatie van beide. Het uitgangspunt voor alle betrokkenen blijft steeds: Your cash flow matters!.

Als tussenvorm blijken ook zogenoemde converteerbare obligaties in de praktijk mogelijk. 

In Vlaanderen gaat het bij ‘business angels’ doorgaans om bedragen tussen € 25.000 en € 500.000. Naast financiële middelen kan een ‘business angel’ ook vanuit vaak grote relatienetwerken zijn of haar ervaring, branchekennis en de juiste contacten binnenbrengen.  

Kan ik als ‘funder’ of als ‘business angel’ het risico volledig uitschakelen?

Aan elke investering is een risico verbonden. Het antwoord op deze vraag is dus heel duidelijk: neen. Als eerste advies voor risicobeperking geldt ook hier: leg niet al uw eieren in één mandje. Spreid uw investering over verschillende projecten. EcoCap definieert per project een risicoklasse. Wij helpen u graag bij het samenstellen van een portefeuille waar u zich goed bij voelt. Bovendien staan onze kredietverzekerende alliantiepartners vanuit de trustchain klaar om het risico te beperken.

Wat bedoelt u met ‘entrepreneurial ecosystem’?

Onze wereld is er een van steeds toenemende snelheid van verandering.Tegen een razende vaart wordt alles complexer en dynamischer. Interactie verschuift van regionaal naar globaal en weer terug. Dat vergt continu structurele aanpassingen van ons denk- en doe-vermogen en dat tegen een achtergrond van schaarser wordende ‘natural resources’.

“We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them” (Einstein). Dit houdt niet alleen een opdracht in voor het individu (ego) maar is bovenal een uitdaging voor organisaties. Wil men in de toekomst toegevoegde waarde creēren voor het collectief dan zal ‘entrepreneurial ecosystem’-denken daartoe een nuttige opstap zijn. Ons denken vertrekt dan niet langer vanuit het ego maar vanuit de organisatie als ecosysteem. Klanten, partners, medewerkers, burgers, leveranciers,… vormen netwerken van waardecreatie. In plaats van producten en diensten in eigen huis uit te vinden, om ze daarna door de interne waardeketting van sales, marketing en operations naar de klant te pushen, gaan we voor een meer ecosysteem georiënteerde aanpak van waardecreatie. De focus verschuift van loutere efficiëntie naar wendbaarheid, van standaardisatie naar aanpasbaarheid, van controle naar responsiviteit, van het ‘ego’ van de eigen organisatie naar het ‘eco’ van de bredere context.

Is de EcoCap trustchain iets zoals blockchain?

EcoCap is een platform van de derde generatie. Het gaat niet alleen om technologie, maar ook om empowerment van ondernemers, met respect voor mens en maatschappij. Concreet betekent dat: bij de start van screening 2 komt de cash flow vraag van de ondernemers de trustchain van EcoCap binnen. Trustchain en blockchain delen het chain-principe. Door de verbinding van de verschillende vertrouwens- en andere nodes genereert de trustchain output.

Kan ik als informele durfkapitaal-verstrekker kapitaal parkeren op de fundhub?

De fundhub van EcoCap is maatwerk. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via het nummer 02/888 58 25 of via het fundhub-formulier.

Is EcoCap actief in Nederland?

Neen. EcoCap is er enkel voor Vlaamse ondernemers.

Is EcoCap actief in Wallonië?

Neen. EcoCap is er enkel voor Vlaamse ondernemers.

Kan ik bij EcoCap terecht voor een project in het buitenland?

Neen. Enkel voor een project in Vlaanderen.